Articles

Polatlı'da Gümüş İşlemeciliğine Yoğun İlgi!

Polatlı'da Gümüş İşlemeciliğine Yoğun İlgi!

Kursa giden ev hanımları atölyelerinde ürettikleri gümüşleri Türkiye'nin çeşitli yerlerinde satıyor

Ankara'nın Polatlı İlçesinde belediye kursuyla başlayan gümüş takı işlemeciliği, 8 yıldır ilçedeki kadınlara ekmek kapısı oldu.

Polatlı Belediyesinin 8 yıl önce Avrupa Birliği Destekli Gümüş Takı Tasarım Kursu'na giden  ev hanımları 8 yıldır atölyelerinde ürettikleri gümüş takıları Türkiye'nin çeşitli yerlerinde satışa sunuyor.

Polatlı'da yıllardır gümüş takı tamiratı ve sipariş üzerine üretim yapan küçük atölyelerin de  çalışan kadınlar, Midas'a ait otantik gümüş takıları üretip satışa sunuyor. 

-Kurs ekmek kapıları oldu

Polatlı'da gümüş işlemeciliği sektörünün oluşması ve tarihi kültürel değerlerin ekonomiye kazandırılması için çeşitli faaliyetler yürüttüklerini belirten Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, " Biz bu çerçevede gümüş işçiliğinde hediyelik eşya üretimi bakımından bu sektöründe Polatlı'da gelişmesi için belirli faaliyetlere giriştik. Bu anlamda 40 kadar bayan hemşehrimizi Avrupa Birliği Projesi kapsamında kurstan geçirdik. Bunların yine gümüş işçiliğini yapabilmeleri için Atölye açarak kendilerine yardımcı olduk." dedi. 

-Hobi olarak başladım, mesleğim oldu 

Takı tasarım kursunu başarıyla bitirerek iş hayatına atılan kadınlardan Yurdagül Sözak, gümüş işlemeciliğine hobi olarak başladığını ancak gün geçtikçe tasarımcılığın mesleği olduğunu söyledi. 

İmzasını attığı takılarla Polatlı'nın adını Türkiye'ye duyurmak istediğini belirten Sözak, "Takı tasarım kursuna arkadaşlarla beraber gidip geldik. Takı gümüşçülük sektörüne adım atmış olduk. ve her türlü işletme, olsun üretim olsun, tasarım olsun, kendimiz üreterek, dökümü olsun kendimiz yapıp, piyasaya kendimizi kanıtlamaya çalıştık. Daha önce hiç böyle bir faaliyetimiz yoktu. Bazı arkadaşlarımız iş alanı olarak düşündü, atıldı. Ben hobi olarak başladım ama sevdiğim için meslek edindim" diye konuştu. 

Polatlı'da gümüş takı sektörünün artık kendisini göstermeye başladığını ve kendilerinin de bu sektörde var olduklarını dile getiren Resmiye Bilgin ise  "Polatlı'da gerçekten bir gümüş sektörü oluştu. Bu sektörle beraber bizde Türkiye'de varız diyoruz. Türkiye'nin dışına açılmayı da hedefliyoruz. Almış olduğumuz eğitimle beraber kendimizi daha güncelleştirerek yenilikler katarak bu işi ilerletmeye çalışıyoruz ve bir marka olma yolunda hedefimiz var" dedi. 

-Türkiye'ye açıldık

Takı tasarımcısı Ayhan Karayel ise toptan satışlarının daha yoğun olduğunu, çoğunlukla İstanbul, Ankara, Konya, Trabzon ve Mardin'e satış yaptıklarını söyledi. Çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığınca tarafından da desteklenmesini isteyen Karayel, " Bu topraklardaki kültürel zenginliklerimizi de kullanarak, farklı tasarımlarda yapıyoruz. Bu tasarımlarımızın belediye ve Kültür Bakanlığı tarafından da değerlendirilmesini istiyoruz. Asıl amacımız bu. Burada Frigya gibi büyük bir medeniyet var. Buraya ziyarete gelen çok turist var. Onlarla da çalışmak istiyoruz" dedi. 

Selda Çoban Kantaroğlu takı kursundan sonra hayatının akışının değiştiğini belirterek, kendi iş yerini kurduğunu ev kadınıyken iş kadını olduğunu söyledi.

İşletmeci  Neslihan Yıl ise, hedeflerinin gümüşçülükte daha ileri mesafelere gelmek olduğunu belirterek, "gümüşle ilgilenen herkesi Polatlı'ya bekliyoruz. Polatlı'da gümüşçülük sektörünü tanıtmak hedefimiz"dedi. 

Polatlı'nın eski gümüş tamircilerinden Süleyman Zafer Alp, son yıllarda ilçelerinde atölyelerin  çoğaldığını belirterek,  Polatlı gümüş işlemeciliğinin Türkiye'ye ve dünyaya pazarlanabilmesi için yetkililerden yardım beklediklerini, bunu çok önemsediklerini söyledi. - Ankara

Kaynak; http://www.sondakika.com/haber/haber-polatli-da-gumus-islemeciligine-yogun-ilgi-4830880